Sacharidy

Sacharidy sú jednou zo základných prírodných látok v rastlinných a živočíšnych organizmoch. Rastliny a iné autotrofné organizmy ich dokážu vytvárať procesom zvaným fotosyntéza. Ostatné organizmi sú zavíslé na ich príjme z prijatej potravy. Sacharidy patria do skupiny makroživín a predstavujú pre nás základný zdroj energie. Sú bežnou súčasťou buniek, kde plnia rôzne funkcie:

 

  • poskytujú bunkám ochranu
  • predstavujú zdroj energie
  • zabezpečujú vstrebávanie živín

Sacharidy sú dôležité pre fungovanie organizmu. Mozog je takmer výlučne závislý na neustálom prísune glukózy z krvi. Mozog dospelého človeka spotrebuje za deň asi 140 g glukózy, čo môže predstavovať až 1/2 denného príjmu. Základnou stavebnou jednotkou sacharidov sú tzv. cukorné jednotky. 

 

Delenie sacharidov

 

Sacharidy môžme deliť z viacerých hľadísk. Tým najznámejším je delenie podľa zložitosti väzby a obsahu cukorných jednotiek. Podľa tohto hľadiska ich delíne nasledovne:

 

    • Jednoduché sacharidy - často sú označované ako cukry, patria sem:
      • Monosacharidy - obsahujú jednu cukornú jednotku, patria sem napr. glukózafruktóza (ovocný cukor).
      • Disacharidy - obsahujú 2 cukorné jednotky, do tejto skupiny radíme napr. sacharózu (repný a trstinový cukor), maltózu (obilný cukor), laktózu (mliečny cukor).
    • Oligosacharidy - obsahujú 3-10 cukorných jednotiek, teda sa jedná o trisacharidy, tetrasacharidy, atď. Zaraďujeme sem napr. stachyózu (strukovinový cukor) a rafinózu (cukor z cukrovej repy a strukovín).
    • Polysacharidy - označované sú ako škroby, delia sa na:
      • Využiteľné (stráviteľné) - patrí sem väčšina polysacharidov škrobovej povahy, ktoré sa pri trávení štiepia na mono, di a polysacharidy a sú využité ako zdroj energie. Môžme sem zaradiť napr. maltodextrín (zložený z 5 molekúl glukózy).
      • Nevyužiteľné (nestráviteľné) - zaraďujeme sem vlákninu, pretože je veľmi dôležitá z hľadiska trávenia a vyprázdňovania, ale nie je využitá ako zdroj energie. Vláknine sa budeme venovať v samostatnom článku.

 

Príjem sacharidov

 

Sacharidy by mali pri vyváženej strave jednotlivca tvoriť 40-55% prijatých živín. Príjem jednoduchých sacharidov by pritom nemal prevýšiť 60g za deň. Optimálny denný príjem sacharidov celkovo je 120-150g. Zvýšený príjem je spojovaný s rizikom vzniku zubného kazu a samozrejme obezity. Zdrojom jednoduchých cukrov pritom nie je len klasický cukor a med, ale tiež ovocie, sladkosti, oplatky, sušienky, sirupy a sladené nápoje. K nárastu hmotnosti dochádza vtedy, keď človek prijíma viac energie z potravín a nápojov než spáli v rámci svojho metabolizmu alebo telesnej aktivity. Väčšinu prijímaných sacharidov by mali teda tvoriť polysacharidy z rôznych zdrojov zeleniny, obilnín a strukovín, pretože trávenie týchto  cukrov je pomalšie  a glykémia sa zvýši len pozvoľna.

 

Glykémia a glykemický index (GI)

 

Keďže sme načreli do pojmu glykémia, poďme si ho vysvetliť. Ak chcem dobre porozumieť o čo sa jedná potrebujeme sa vyznať v pár pojmoch. Tými sú:

 

  • Krvný cukor (glukóza) - predstavuje zásobník energie v tele, ktorá je pripravená pre okamžité použitie. Telo sa snaží hľadinu tohto cukru regulovať a tak na zmeny jeho hladiny reaguje. Pokiaľ klesne veľmi nízko, telo vyvolá pocit hladu. Ak je ho nadbytok telo ho ukladá do tukových zásob.
  • Inzulín - je hormón, ktorým telo reguluje hladinu krvného cukru. Akonáhle vzrastie hladina krvného cukru, vzrastie aj hladina inzulínu. Inzulín ma za úlohu dopraviť tento cukor do buniek, aby bol využitý vo forme energie. 
  • Glykemický index - hovorí o tom, ako rýchlo a ako intenzívne daná potravina ovplyvňuje hladinu krvného cukru. Čim vyššie číslo, tým horšia potravina pre chudnutie. GI ovplyvňuje rovnako obsah bielkovín tukov a vlákniny v danej potravine, teda nie je to nemenná hodnota. Ak si napríklad ku krajíčku chleba dáte syr a zeleninu znížite tým GI. Konzumácia potravín s nízkym GI je výhodná pre všetkých zdravých ľudí ako prevencia civilzačných chorôb. Obzvlášť opatrný by mali byť ľudia trpiaci obezitou, cukrovkou a pod.

Glykemický index potravín

referenčnou hodnotou (100%) je glukóza: 

 

 Potravina  GI
Pivo 110 
Glukóza 100 
Pečené zemiaky 95 
Hranolky 95 
Zemiaková kaša 90
Predvarená ryža 90 
Med 90 
Varená mrkva 85 
Corn Flakes 85 
Popcorn   85 
Pšeničná múka  85 
Bageta  85 
Čipsy  80 
Tekvica 75 
Vodný melón  75 
Raňajkové cereálie 70 
Čokoládová tyčinka (Mars)  70 
Cukor 70 
Kaleráb  70 
Kukurica  70 
Coca Cola  70 
Slíže, ravioly  70 
Celozrnný chlieb  65 
Varené zemiaky v šupke  65 
Krupiuca (mletá)  65 
Bežná zaváranina 65
Medový melón  65 
Banán 65 
Priemysekný pomarančový džús  65 
Hrozienka  65 
Biela dlhozrnná ryža  60 
Slané sušienky  55 
Maslové sušienky  55 
Bežné biele cestoviny (varené)  55 
Pohánková múka  50 
Sladké zemiaky  50 
Kiwi  50 
Ryža basmati  50 
Tmavá ryža  50 
Otrubový chlieb  45 
Šapegty uvarené al dente  45 
Čerstvý hrášok  40 
Hroznové víno  40
Šťava z čerstvého pomaranča  40 
Prírodná jablčná šťava  40 
Žitný celozrnný chlieb  40 
Celozrnné cestoviny  40 
Červená fazuľa  40 
Sušený hrach (uvarený)  35 
Surová mrkva  35 
Jogurt  35 
Pomaranč  35 
Hruška, Figa  35 
Sušené marhuľe  35 
Mlieko (polotučné) 30 
Broskyňa  30 
Jablko  30 
Biela fazuľa  30 
Zelená fazuľa  30 
Hnedá šošovica  30 
Cizrna (uvarená)  30 
Marmeláda ovocná bez cukru  30 
Horká čokoláda (nad 70% kakaa)  22 
Zelená šošovica  22 
Lúpaný hrach  22 
Čerešne  22 
Slivky, Grapefruit  22 
Fruktóza  20 
Sója (uvarená)  20 
Burské oriešky  20 
Čerstvé marhule 20 
Cibuľa  15 
Cesnak  10 
Koreňová zelenina, šaláty, huby, paradajky, paprika, kapusta, brokolica, lusky  10

 

GI a športovci

Keďže zásoby glykogénu organizmu (krátkodobé zásoby pochádzajúce z glukózy) v pečeni a svaloch sú obmedzené, je hlavnou príčinou únavy počas anaeróbnej a dlhšie trvajúcej telesnej aktivity (60 – 90 minút) vyčerpanie zásob glykogénu v svaloch. Zabrániť dehydratácii, oddialiť únavu a chrániť zásoby glykogénu v organizme pred vyčerpaním môžu nápoje pre športovcov, ktoré obsahujú cukor a elektrolyty. Prijaté cukry sa uvoľňujú do krvného riečišťa a svaly ich spotrebúvajú prednostne. Pri veľkej telesnej námahe sa tak glykogén uvoľňuje neskôr. S ohľadom na dopĺňanie glykogénových zásob, čo je veľmi dôležité u špičkových atlétov, sa sacharidy, ktoré sa rýchlo strávia a absorbujú v organizme, uložia oveľa rýchlejšie vo forme glykogénu ako sacharidy s nízkym glykemickým indexom.

Pre správne nastavenie sacharidov vo vašej každodennej strave náš kontaktujte pre metabolickú analýzu s individuálnym prístupom na stránke KONTAKT.