Bielkoviny

 

 

Bielkoviny zaraďujeme medzi makroživiny a označované sú aj ako základná stavebná jednotka organizmu. Základné fukcie, ktoré v našom organizme plnia bielkoviny sú:

  •  posilnenie imunity
  • budovanie svalovej hmoty a iných tkanív
  • tvorba enzýmov a hormónov, nevyhnutných pre správnu funkciu nášho tela
  • v kombinácii s pohybom nám pomáhajú zrýchliť metabolizmus

Základnou stavebnou jednotkou bielkoviny je aminokyselina, ktorých môže byť až 20. Delia sa na esenciálne (naše telo si ich nevie samo vytvoriť a musíme prijať potravu, ktorá ich obsahuje) a neesenciálne (telo si ich vytvorí samo z prijatej potravy). Pokiaľ potravina obsahuje všetky aminokyseliny označujeme ju ako kompletná bielkovina. Kompletné bielkoviny sú vaječný bielok, srvátkasója.

 

Delenie bielkovín                                        

Bielkoviny môžme rozdeľovať podľa mnohých hľadísk. Najznámejším je delenie podľa pôvodu bielkoviny na:

  •  Živočíšne - pre telo sú výživnejšie, pretože obsahujú viac esenciálnych aminokyselín. Na druhej strane ich trávenie je pre telo omnoho viac náročnejšie a vzniká viac odpadových látok. Pokiaľ sa to s ich konzumáciou preháňa môže dôjsť k poškodeniu obličiek a pečene.
  • Rastlinné - zväčša neobsahujú všetky aminokyseliny, preto ich treba kombinovať. Telo ich ľahko spracúva a rastlinná strava je pre telo omnoho viac výživnejšia, čo sa týka hlavne minerálov a vitamínov.
  • Netradičné:
    • Bielkoviny z rias
    • Baktériové bielkoviny
    • Vírusové proteiny

Výnimkou z uvedeného delenia je sója, pretože sója obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, je teda kompletnou bielkovinou, ale patrí medzi rastlinné bielkoviny, teda sa v porovnaní s mäsom omnoho lepšie vstrebáva a nezaťažuje organizmus odpadovými látkami. Pokiaľ sa teda jedná o kvalitnú, prírodnú a geneticky nemodifikovanú sóju, ide o potravinu číslo jedna vo výžive človeka.

Príjem bielkovín

Ak chceme každodenne dodržať všetky potreby nášho organizmu, mali by sme prijímať bielkoviny v pomere 70:30 v prospech rastlinných z rôznych zdrojov (pri naberaní svalovej hmoty, športe a náročnej činnosti, je možné zvýšiť tento pomer na 60:40) a dodržať doporučenú dennú dávku.

  • Minimálna denná dávka: 0,5 - 0,6 g bielkovín na kg hmotnosti
  • DDD pri bežnom pohybe: 0,7 - 1,0 g bielkovín na kg hmotnosti
  • DDD pri športe, námahe: 1,0 - 1,2 g bielkovín na kg hmotnosti
  • DDD pri naberaní svalov: 1,2 - 2,2 g bielkovín na kg hmotnosti

Bielkoviny treba prijímať v jednotlivých jedlách počas dňa postupne, pretože v jednom jedle naše telo dokáže využiť maximálne 25-30g bielkovín, ostatné vylúči. Treba ich rovnako doplniť dostatočným množstvom tukov, cukrov, vlákniny a rovnako aj správnym pitným režimom, aby bolo zabezpečené ich využitie bez nežiadúcich účinkov ako sú zápcha, hnačky, únava a iné tráviace ťažkosti.

  

Zdroje bielkovín

Množstvá sú uvádzané na 100g výrobku:

 Mäso, ryby  Bielkoviny
Kuracie prsia  20g
Morčacie prsia  21g
Hovädzie zadné  30g
Bravčové zadné  17g
Baranie zadné  13g
Teľacie zadné  20g
Králičie  15g
Tuniak vo vlastnej šťave  20g
Tuniak v oleji  25g
Treska  17g
Kapor  17g
Kačacie prsia  21g
Srnčie stehno  17g
Pstruh                                              10g

 

 Mliečne výrobky  Bielkoviny
Tvaroh 18g 
Syr Cottage 14g
Olomoucké syrečky 30g 
Eidam 30g 
Ementál 28g 
Encián 21g 
Niva 20g 
Parmezán 35g 
Romadúr 18g 
Biely jogurt 13g 
Mlieko 3g 
Kefír 3g 
Smotana                                         3g 

 

 Strukoviny Bielkoviny 
Hrach 25g 
Fazuľa 8g 
Šošovica                                         25g

 Sója, vajcia, cestoviny, obilniny Bielkoviny 
Sója 50g 
Vaječný bielok 5g 
Vaječný žĺtok 6g 
Chlieb - pšeničný 8g 
Chlieb - celozrnný 12g 
Špagety 11g 
Piškóty  9g 
Ryža                                  8g 

Ak vás zaujíma či máte postačujúce množstvo svaloviny, ako správne svalovú hmotu priberať, z akých zdrojov, tak aby bola dodržaná DDD a správne pomery v príjme, neváhajte nás kontaktovať pre metabolickú analýzu.