Bielkoviny
Bielkoviny zaraďujeme medzi makroživiny a označované sú aj ako základná stavebná jednotka organizmu. Základné fukcie, ktoré v našom organizme plnia bielkoviny sú:
- posilnenie imunity
- budovanie svalovej hmoty a iných tkanív
- tvorba enzýmov a hormónov, nevyhnutných pre správnu funkciu nášho tela
- v kombinácii s pohybom nám pomáhajú zrýchliť metabolizmus
Základnou stavebnou jednotkou bielkoviny je aminokyselina, ktorých môže byť až 20. Delia sa na esenciálne (naše telo si ich nevie samo vytvoriť a musíme prijať potravu, ktorá ich obsahuje) a neesenciálne (telo si ich vytvorí samo z prijatej potravy). Pokiaľ potravina obsahuje všetky aminokyseliny označujeme ju ako kompletná bielkovina. Kompletné bielkoviny sú vaječný bielok, srvátka a sója.
Delenie bielkovín
Bielkoviny môžme rozdeľovať podľa mnohých hľadísk. Najznámejším je delenie podľa pôvodu bielkoviny na:
- Živočíšne - pre telo sú výživnejšie, pretože obsahujú viac esenciálnych aminokyselín. Na druhej strane ich trávenie je pre telo omnoho viac náročnejšie a vzniká viac odpadových látok. Pokiaľ sa to s ich konzumáciou preháňa môže dôjsť k poškodeniu obličiek a pečene.
- Rastlinné - zväčša neobsahujú všetky aminokyseliny, preto ich treba kombinovať. Telo ich ľahko spracúva a rastlinná strava je pre telo omnoho viac výživnejšia, čo sa týka hlavne minerálov a vitamínov.
- Netradičné:
- Bielkoviny z rias
- Baktériové bielkoviny
- Vírusové proteiny
Výnimkou z uvedeného delenia je sója, pretože sója obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, je teda kompletnou bielkovinou, ale patrí medzi rastlinné bielkoviny, teda sa v porovnaní s mäsom omnoho lepšie vstrebáva a nezaťažuje organizmus odpadovými látkami. Pokiaľ sa teda jedná o kvalitnú, prírodnú a geneticky nemodifikovanú sóju, ide o potravinu číslo jedna vo výžive človeka.
Príjem bielkovín
Ak chceme každodenne dodržať všetky potreby nášho organizmu, mali by sme prijímať bielkoviny v pomere 70:30 v prospech rastlinných z rôznych zdrojov (pri naberaní svalovej hmoty, športe a náročnej činnosti, je možné zvýšiť tento pomer na 60:40) a dodržať doporučenú dennú dávku.
- Minimálna denná dávka: 0,5 - 0,6 g bielkovín na kg hmotnosti
- DDD pri bežnom pohybe: 0,7 - 1,0 g bielkovín na kg hmotnosti
- DDD pri športe, námahe: 1,0 - 1,2 g bielkovín na kg hmotnosti
- DDD pri naberaní svalov: 1,2 - 2,2 g bielkovín na kg hmotnosti
Bielkoviny treba prijímať v jednotlivých jedlách počas dňa postupne, pretože v jednom jedle naše telo dokáže využiť maximálne 25-30g bielkovín, ostatné vylúči. Treba ich rovnako doplniť dostatočným množstvom tukov, cukrov, vlákniny a rovnako aj správnym pitným režimom, aby bolo zabezpečené ich využitie bez nežiadúcich účinkov ako sú zápcha, hnačky, únava a iné tráviace ťažkosti.
Zdroje bielkovín
Množstvá sú uvádzané na 100g výrobku:
Mäso, ryby | Bielkoviny |
---|---|
Kuracie prsia | 20g |
Morčacie prsia | 21g |
Hovädzie zadné | 30g |
Bravčové zadné | 17g |
Baranie zadné | 13g |
Teľacie zadné | 20g |
Králičie | 15g |
Tuniak vo vlastnej šťave | 20g |
Tuniak v oleji | 25g |
Treska | 17g |
Kapor | 17g |
Kačacie prsia | 21g |
Srnčie stehno | 17g |
Pstruh | 10g |
Mliečne výrobky | Bielkoviny |
---|---|
Tvaroh | 18g |
Syr Cottage | 14g |
Olomoucké syrečky | 30g |
Eidam | 30g |
Ementál | 28g |
Encián | 21g |
Niva | 20g |
Parmezán | 35g |
Romadúr | 18g |
Biely jogurt | 13g |
Mlieko | 3g |
Kefír | 3g |
Smotana | 3g |
Strukoviny | Bielkoviny |
---|---|
Hrach | 25g |
Fazuľa | 8g |
Šošovica | 25g |
Sója, vajcia, cestoviny, obilniny | Bielkoviny |
---|---|
Sója | 50g |
Vaječný bielok | 5g |
Vaječný žĺtok | 6g |
Chlieb - pšeničný | 8g |
Chlieb - celozrnný | 12g |
Špagety | 11g |
Piškóty | 9g |
Ryža | 8g |
Ak vás zaujíma či máte postačujúce množstvo svaloviny, ako správne svalovú hmotu priberať, z akých zdrojov, tak aby bola dodržaná DDD a správne pomery v príjme, neváhajte nás kontaktovať pre metabolickú analýzu.